Ο κεντρώος γάλλος πολιτικός  François Bayrou, ήταν υποψήφιος στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές αλλά απέτυχε να εκλεγεί.

Πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε σήμερα, μέσα από μια συνέντευξη τύπου, ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Κι ότι έκανε «μια προσφορά ισότιμης συνεργασίας» (όχι συγχώνευση των δυο πολιτικών ρευμάτων)  στον ήδη υποψήφιο Emmanuel Macron για να σωθεί η Γαλλία από τον διπλό κίνδυνο : να κερδίσει την Προεδρία η ακροδεξιά Marin Le Pin και να συμβάλλει έτσι στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την συνέντευξη φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει ήδη μεταξύ τους μια προ-συμφωνία για τις «απαιτήσεις» που έχει και που ανέγνωσε δημόσια ο François Bayrou  από τον υποψήφιο κ. Macron.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η 1η απαίτηση του κ. Bayrou είναι η άμεση ψήφιση ενός νόμου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» στη Γαλλία, ενάντια στη «σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ πολιτικής και χρήματος». Μάλιστα τόνισε ότι εκείνο που τον ενόχλησε πολύ δεν ήταν τόσο ό,τι έγινε με τη σύζυγο και τα παιδιά του άλλου υποψηφίου κ. Fillon, όσο ότι οι κορυφαίοι του κόμματος του τελευταίου λένε : «Ε και τι έγινε ; Όλοι το ίδιο κάνουν».

Φυσικά αυτή η απόφαση του François Bayrou  ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα του έδιναν ένα ποσοστό 5 με 6% του εκλογικού σώματος για τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου και οι οπαδοί του δεν είναι αντίθετοι με την προτεινόμενη συνεργασία.

Και τούτο διότι ο François Bayrou δεν θα στερήσει ψήφους από τον Emmanuel Macron, επίσης κεντρώο υποψήφιο, που θεωρείται μεταξύ των επικρατέστερων νικητών αλλά η προεκλογική εκστρατεία του οποίου φαινόταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να είχε χάσει την δυναμική της.

Εξάλλου και ο οικολόγος κ. Rugy στηρίζει για πρόεδρο τον κ. Macron αντί του κ. Hamon, υποψηφίου του Parti Socialiste. Ο κ. Francois de Rugy υπήρξε μεταξύ των υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τις οποίες αναδείχτηκε ο σοσιαλιστής Benoit Hamon. Ο κ.  Rugy δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον κεντρώο Emmanuel Macron για πρόεδρο. Ο de Rugy είχε συγκεντρώσει το 3,82% της ψήφου στις προκριματικές και υπήρξε επικριτικός απέναντι στις πολιτικές του Hamon. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι διασπασμένοι και οι Πράσινοι ανέδειξαν τον κ. Γιανίκ Ζαντό ως προεδρικό υποψήφιο στις προκριματικές τους και ο οποίος εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει 1% με 2%. Βρίσκεται δε σε διαπραγματεύσεις με τον κ. Hamon για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με βάση την οποία ο Ζαντό θα αποσυρθεί ενδεχομένως προς όφελος του Hamon.

Εκτός από τον de Rugy, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν στις εκλογές τον Macron και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, καθώς και ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν ντε Φολ.

Συμπερασματικά

Οι σημερινές ευνοϊκές εξελίξεις για τον κ. Emmanuel Macron δείχνουν ότι μάλλον ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς κ. Fillon χάνει το τρένο της 2ης προνομιούχας θέσης για τον 1ο γύρω των εκλογών.

Να τονιστεί επίσης ότι και η Marin Le Pin κατηγορείται για δυο «εικονικές θέσεις» (αργομισθία) ισάριθμων συνεργατών της από το Ευρωκοινοβούλιο, διεξάγεται δε σχετική έρευνα από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Βέβαια ακόμα είναι πολύ νωρίς. Μπορεί να έχουμε κι άλλες ανατροπές στο μεταξύ…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.anixneuseis.gr

http://www.anixneuseis.gr/?p=162999

και στο fb :

https://www.facebook.com/pantelis.savvidis